Eдинен регистър на издадените документи за професионална квалификация на НАПОО

Съществува публичен регистър, в който може да направите проверка на валидност на диплома за грумър. Той е създаден с цел да предостави достъпна и прозрачна информация за професионалната квалификация на хората. В този регистър се публикуват всички документи за професионална квалификация, които са издадени от Центровете за професионална квалификация (ЦПК).


Този регистър играе ролята на важен инструмент, който спомага за улесняване на процеса на признаване и проверка на професионалните квалификации на отделни лица. Той предоставя възможност за проследяване на допълнителни детайли за придобитите знания и умения, които са свързани с определени професионални курсове и обучения.


Използването на този регистър от работодатели, образователни институции и самите участници в обучението допринася за повишаване на прозрачността и доверието в професионалните квалификации на работната сила. Като такъв, този регистър подкрепя усилията за подобряване на съответствието между уменията на работниците и изискванията на работните места, което е от съществено значение за устойчивото развитие на трудовия пазар.

Как да разберете дали вашият документ за професионална квалификация е легитимен?

Важно:

Ако след проверка не откриете Вашия документ и данни в този регистър, е необходимо да се обадите на центъра за професионално обучение, от който Ви е издаден съответният документ за професионална квалификация.

  • Учебните програми на “Груминг Академия” са в съответствие с държавни образователни стандарти на Министерство на образованието и наука.
  • Дипломите за професионално обучение имат степен на защита и се въвеждат в единен регистър на издадените документи за професионална квалификация на НАПОО.

Този указателен линк ви води към публичен регистър, където се публикуват всички документи за професионална квалификация, издадени от Центъра за професионално образование (ЦПО). За да направите справка за завършените обучения, трябва да въведете ЕГН на съответното лице.


Ако желаете да видите сканирано копие от документ за придобита професионална квалификация (на втората стъпка), трябва да въведете неговия регистрационен номер, който се състои от две части, разделени с тире.

Основни характеристики на Удостоверение/Свидетелство за професионално обучение

  • Удостоверението/Свидетелство е официално признат документ от Министерство на образованието и науката и важи в България и Европейския съюз.
 За да работите като специалист в областта, трябва да притежавате такава официална диплома.
  • Документът е по образец на Министерство на образованието и науката.
  • Допълнително, като приложение към държавната диплома, може да бъде издадено Европас приложение на чужд език. То служи за признаване на дипломата Ви пред работодатели или институции в чужбина.
  • Държавно признат означава, че всеки издаден документ се регистрира в официален регистър на НАПОО, който гарантира неговата истинност и изрядност: Регистър на издадени документи
  • Документите имат водни знаци.

Бележки:

Информация за издаваните документи от “Груминг Академия” можете да откриете на следния адрес: Издавани дипломи. Моля, запознайте се обстойно с издаваните документи. Информацията може да ви бъде полезна.

„АКАДЕМИЯ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБУЧЕНИЯ“ ЕООД, ЕИК: 204928742, с управител Стилиян Кърджилов, адрес ул. „Евлоги Георгиев“ № 39А, гр. Варна, създадена 2018г. и Лицензиран център от Национална агенция за професионално образование и обучение, към Министерство на образованието (НАПОО), под лиценз № 2018121455 / 05.11.2018.

Този лиценз гарантира на всички участници, че обученията в програмата ни се провеждат съгласно ДОС (Държавните образователни стандарти) и по Закона за професионалното образование и обучение “Груминг Академия” има правото да издава държавно признати удостоверения от МОН за придобиване на степен на професионална квалификация.

След успешното завършване на всички учебни часове и успешно съдействие в държавния изпит (теория и практика), участниците получават документ, признат от Министерството на образованието и науката (МОН), който потвърждава придобитите им познания по програмата на обучение, която са избрали, както и индивидуални сертификати на български и английски език за всеки завършен курс.


Държавните документи, които издаваме, са обяснени в съответния Закон за професионалното образование и обучение. Този закон обхваща видовете документи, които се издават на обучаваните след успешно полагане на съответния изпит пред тричленна комисия. Тези документи включват:

  • Удостоверение за професионална квалификация – за обучение по част от професия, образец № 3-37
  • Свидетелство за професионална квалификация – за придобиване на степен на квалификация по професия, образец № 3-54
  • Удостоверение за валидиране на професионална квалификация по част от професия, образец № 3-37В
  • Свидетелство за валидиране на професионална квалификация – за придобиване на степен на квалификация по професия, образец № 3-54В
  • Европас приложение към диплома за признаване на диплома и работа в чужбни
  • Дубликати на изгубени дипломи и сертификати