Защо грумингът е толкова важен ?

Грумингът на кучето поддържа неговото удобство, като се грижи за неговата козина, както и за чистотата на очите, ушите и зъбите му. Плюс това, редовната груминг процедура у дома ще намали стреса и честотата на посещенията в салона за груминг. Накрая, редовното груминг у дома ще предпази пода и мебелите ви от излишна козина и миризми на куче! Ето седем съвета за груминг на кучета у дома, които ще направят процеса гладък и без стрес за вашето куче.

1). Закупете подходящи инструменти за груминг на кучето.
Консултирайте се с ветеринарен лекар или професионален грумер за козината и породата на вашето куче. Те ще може да ви предложат подходящата дължина и текстура на четката.

Например, кучета с гъста козина (като златен ретривър или бордър коли) може да се нуждаят от четка с метални игли. Докато кучета с къса козина (като Джак Ръсел) може да се справят по-добре с четка за премахване на косми.

Когато става въпрос за груминг, избягвайте използването на човешки инструменти като четки за зъби, човешки шампоани, ножици и памучни тампони. Вместо това инвестирайте в продукти, специално предназначени за кучета.

И накрая, ако използвате машинка за подстригване на нокти или козина, уверете се, че те са професионални и се поддържат в добро състояние. Изхвърляйте тъпите или ръждиви машинки, за да избегнете нежелани инциденти и осигурите безопасност по време на груминг процеса.

2). Създайте релаксираща обстановка за груминг на кучето

Кучетата винаги усещат нашата нервност, и грумингът не е изключение! Затова отделете достатъчно време и не бързайте с процеса на груминг. Бъдете уверени и спокойни, и вашето куче ще се почувства много по-спокойно.

Избягвайте да събирате всичко в една сесия, защото това може да бъде изключително стресиращо за кучето. Вместо това, разделете груминга на по-малки сесии. Започването с по-кратки сесии е добър начин да навикнете кучето към груминг рутината му.

Създайте приятен обред за вашето куче, като изберете тихо място, като например банята или добре осветлена стая в къщата с неплъзгащ се под. И разбира се, използвайте топла вода и не позволявайте на кучето да се студи или прегрее.

Направете груминга положителен опит, като давате на кучето достатъчно нежно похвала и малък лакомство след това. Друг метод е да намажете малко (без захар и изкуствени подсладители) краве масло от ядки отвътре на купата за храна. Така те ще бъдат заети да излижат купата, докато ги грумингвате.

3). Давайте приоритет на четката

Редовното четене е най-добрият начин да поддържате вашето куче чисто и да предотвратите натрупването на козина по пода. Освен това, четенето на кучето няколко пъти в седмицата наистина ще намали необходимостта от къпане, като премахне много от замърсяванията, тревата и мъртвата козина. Освен това това ще ги разположи по-добре да бъдат обработвани и грижени, което ще ги направи много по-комфортни при посещенията им на професионален грумер за кучета.

Трябва да отбележим, че някои породи изискват по-често четене от други, докато други може да имат нужда от повече четене по време на сезона на осипване. Поговорете с вашия ветеринарен лекар относно козината на вашето куче и колко често трябва да го четете.

4). Къпете минимално

Кожата и козината на кучето са защитени от естествените масла. Тези масла играят ролята на запазване на водоустойчивостта на козината им, както и на температурната регулация. Затова избягвайте лишаването на тези масла, като къпете кучето само когато силни миризми се усещат или ако се извали в нещо неприятно в парка.

Уверете се, че сте добре изчесали кучето преди да го окъпете, това ще премахне много от замърсяванията и ще улесни къпането.

Използвайте качествен, безароматен шампоан за кучета и го разредете малко. Това прави изплакването след това много по-лесно и оставя по-малко остатъци.

Шумът от сешоара може да е доста плашещ за кучето, затова ползвайте кърпа и го изсушете по този начин.

5). Уши, очи и зъби

Изключително е важно да бъдете нежни, когато почиствате деликатните уши, очи и зъби на вашето куче.

Периодично почиствайте нежно очите на кучето с мека кърпа, за да предотвратите натрупването на мърсотия и сълзни петна. Някои породи може да изискват по-често почистване на очите, за да се избегнат сълзни петна, като например Кавудълс и Лабрадудълс.

Избягвайте пръскането на вода или използването на памучни тампони в ушите на кучето, тъй като това може да причини повреди или инфекции. Вместо това закупете специално разработен почистващ продукт за ушите на кучета и следвайте инструкциите.

Подобно на това, ако планирате да почистите зъбите на кучето, използвайте специална паста за зъби за кучета и четка за зъби за кучета. Има много вкусни лакомства и играчки за почистване на зъби на пазара, затова потърсете това, което най-добре отговаря на вашето куче.

6). Бъдете наблюдателни

Грумингът е отлична възможност да се запознаете с кожата и козината на кучето си, така че да забележите нещо необичайно. Проверете кучето си внимателно, използвайки ръцете и очите си. Внимавайте за нередности на кожата им или наличие на паразити като бълхи.

Ако забележите възпалени места, буци, неприятни миризми или изтичане от кожата, ушите или очите, обадете се на вашия ветеринарен лекар. Те могат да го изследват по-подробно и да ви консултират относно необходимото лечение за кучето ви.

7). Оставете трудните части на груминга на специалистите

Някои техники за груминг, като подстригване на козина, бръснене и рязане на нокти, не бива да се опитват у дома, без да знаете точно какво правите. Рисковете от нараняване са високи, и може да причините ненамерено стрес на кучето си, което може да го направи много по-трудно за бъдещо обработване.

Вместо това се свържете с професионален грумер за кучета или се запишете на кратък курс по груминг на кучета, за да научите как да изпълнявате тези по-сложни техники. Така ще избегнете нараняването на кучето си и ще получите увереност, че го правите правилно.

Ако не можете да отидете при грумер и козината на кучето ви се забележително удължи около очите, ушите или лапите, бъдете много бавни и внимателни. Подстригвайте само тези области, когато кучето ви е релаксирано и лежи на място, а козината му е суха. Използвайте само върха на машинката, за да не нараните кучето си, ако изведнъж се движи. И както вече споменахме, предпочитайте да оставите този стъпка на професионалистите.

Много от нашите грижите за домашни любимци предлагат услуги по груминг на кучета. Следващият път, когато правите резервация с грижа за домашни любимци, попитайте дали могат да продължат обичайната груминг рутина на вашето куче, докато сте отсъствени.

Публикации